Exersează! 2. Citește, cu atenție, fragmentul de mai jos, pentru a răspunde următoarelor cerințe:
„Într-o zi, mama m-a dus de mână la școala de fete şi m-a înscris în clasa întâi. În ascuns, am spus o rugăciune. Eram tulburată, speriată ca în ajunul unei călătorii cu trenul. Am dormit puțin, m-am sculat devreme şi am început să mă rog lui Dumnezeu, murmurând ca bunica. Mi-era teamă.” (Cella Serghi, Pânza de păianjen)
a. Încercuiește răspunsul pe care îl consideri corect: ▪ Substantivul (într-o) zi este în cazul: a) nominativ; b) acuzativ; c) vocativ.
Substantivul (o) rugăciune este în cazul: a) nominativ; b) acuzativ; c) dativ.
Substantivul (unei) călătorii este în cazul: a) genitiv; b) acuzativ; c) dativ.
Substantivul (lui) Dumnezeu este în cazul: a) vocativ; b) dativ; c) genitiv.
- Orice substantiv în cazul vocativ: a) are funcție sintactică; b) nu are funcție sintactică
. b. Completează enunțurile de mai jos cu răspunsurile pe care le consideri corecte: ▪ Substantivul (ca) bunica este în cazul .... și are funcția sintactică de .....
Substantivul teamă este în cazul .... și are funcția sintactică de ..... -
Substantivul (de) fete este în cazul .... şi are funcția sintactică de .....
▪ În primul enunț există.... substantive nearticulate,.... substantive articulate hotărât,.... substantive articulate nehotărât.
c. Precizează funcțiile sintactice ale substantivelor subliniate în textul de mai sus.
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, vă rugăm să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la lista de favorite!