După ce rupseseră pânzele de păianjeni cu suluri făcute la repezeală din ziare vechi, încercaseră să scuture praful de pe capacul lăzii. Dar curând, leronim îşi dădu seama că praful se lipise ca un strat de noroi, neted şi uscat, şi zvârli sulul printre pachetele de lângă perete. Încredință lanterna lui Iconaru, și scoase din buzunar o verigă cu chei vechi. Începu să le încerce la nemereală, fără prea mare convingere. La răstimpuri, scutura cu putere lacătul, parcă ar fi vrut să verifice dacă era cu adevărat încuiat. Scoase lacătul, îl așeză pe un pachet de jurnale şi încercă uşor capacul. Făcu semn cu capul, şi Iconaru, trecând lanterna în mâna stângă, îl ajută cu dreapta să deschidă lada. Scârțâia atât de strident, încât se opriră de mai multe ori, speriați de aceste țipete neaşteptat de puternice, metalice, sinistre. (Mircea Eliade, Uniforme de general)
1. Precizează funcţia sintactică a cuvintelor subliniate în text.
2. Subliniază forma corectă: Am transcris tema după/de pe telefon. Am căzut din cauza/datorită neatenţiei. Vom merge la/în Paris. Copiii s-au dat de-a/dea berbeleacul.
3. Transcrie patru substantive însoțite de prepoziții, aflat în cazul acuzativ. +
4. Alcătuieşte enunţuri în care să utilizezi prepozițiile locuțiunile prepoziționale date şi scrie, în paranteză cazul cerut de fiecare prepoziție din cele de mai jos: lângă; peste; mulțumită; • asupra; • de la; • înaintea.
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, vă rugăm să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la lista de favorite!