Citiți, cu atenție, sursele și răspundeți cerințelor:
A. „3. Prin statutul numit Marea Chartă a Libertăților Angliei, s-a hotărât și statornicit, de asemenea, că nici un om liber nu va putea fi arestat și întemnițat, nici lipsit de libertățile și drepturile sale, nici pus în afara legii sau exilat, nici molestat în orice alt chip, decât în baza unei sentințe legale din partea egalilor săi sau a legilor țării.
10. În aceste privințe, ei [parlamentarii] se roagă cu smerenie (...), ca nimeni, în viitor, să nu fie silit (...) de a plăti vreo taxă sau impozit fără consimțământul comun votat de Parlament." („Petiția Dreptului”, 1628)
B. „1. (...) Pretinsa putere a autorității regale de a suspenda legile sau executarea lor, fără consimțământul Parlamentului, este ilegală.
3. (...) O contribuție bănească fără consimțământul Parlamentului, pentru o perioadă mai lungă de timp și într-un fel care nu este și care nu va fi încuviințat de Parlament, este ilegală.(...)
4. (...) Este un drept al supușilor de a prezenta petiții regelui și orice întemnițări și urmăriri din pricina acestor petiții sunt ilegale [...].” („Declarația Drepturilor”, 1689)
Cerințe:
1. Numiți, din textul A, documentul oficial invocat de parlamentarii englezi. 3 puncte
2. Precizați, din textul B, un tip de document oficial cu caracter administrativ. 3 puncte
3. Menționați, pe baza surselor date, regimul impunerilor financiare. 6 puncte
4. Numiți o pretinsă prerogativă regală din sursa B. 3 puncte
5. Selectați, din sursa A, o cauză și o consecință în plan judecătoresc. 8 puncte
6. Formulați o opinie referitoare la rolul monarhului în societatea britanică în secolul al XVII-lea și susțineți-o cu o informație istorică. 8 puncte
7. Prezentați, în aproximativ 10-15 rânduri, o altă formă de manifestare a autorității abuzive a conducătorului politic în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea. 9 puncte
Subiectul al II-lea (50 de puncte)
Realizați un eseu, în aproximativ două pagini, intitulat „Autoritatea - între doctrina și practica politico-economică”, având în vedere următorul plan de idei:
- menționarea a două evenimente economice cu consecințe politice din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, în Anglia și în spațiul extraeuropean;
- prezentarea a două documente oficiale care au determinat reorganizarea politico-statală în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, în Anglia;
- prezentarea a două documente oficiale care au determinat schimbări economice în a doua jumătate în secolul al XVIII-lea, în spațiul extraeuropean;
- formularea unei opinii proprii despre rolul personalității politice în societatea anglo-americană.
(Notă! Se punctează folosirea limbajului istoric adecvat, pertinența argumentației, prezentarea evenimentelor pe baza relației cauză-efect sau a logicii istorice, respectarea structurii compoziției și respectarea limitei de spațiu.)
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Istorie. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, vă rugăm să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la lista de favorite!